tiistai 20. toukokuuta 2014

Kännykkäriippuvuus


Kännykkäriippuvuus

Matkapuhelimet ovat yleistyneet hurjasti 2000-luvulla. Nykyään lähes jokaisella on oma älypuhelin. Puhelimet sovellukset eli appsit ovat kehittyneet huikeasti. Jotkut sovellukset, kuten pelit ja sosiaalinen media –sovellukset voivat myös aiheuttaa riippuvuutta monille. Puhelimet ovat monesti esillä milloin missäkin, esim. bussissa ja koulussa oppitunneilla. Kännyköillä voi tänäpäivänä tehdä melkein kaikkea samaa kuin tietokoneella kuten käyttää nettiä kaikkialla tai ottaa korkealaatuisia kuvia ja videoita. Suosittua on olla yhteydessä kavereihin ja luoda uusia kaverisuhteita älypuhelinsovelluksia esimerkiksi Instagramissa.

Kännykkäriippuvuus on nimetty nomofobiaksi ja siihen tyypillisiä oireita ovat kännykän vilkuilu usein, ja ahdistus jos ei käytä puhelinta. Tutkimuksen mukaan noin 58 prosenttia brittimiehistä ja noin 48 prosenttia brittinaisista kärsivät nomofobiasta (Lähde Iltasanomat).  Nomofobia tulee sanoista no mobile fobia eli suomeksi ei puhelinta pelko. Minua itseäni ei haittaa ihmisten kännykkäriippuvuus, useimmiten kännykän käyttäminen ei ole pois mistään oleellisesta esim. bussia odotellessa. Eri asia tietenkin on, jos puhelimen käyttö häiritsee opiskelua tai työntekoa. Siinä tapauksessa riippuvuuteen pitäisi puuttua esimerkiksi poistamalla puhelimesta pelit, joihin käyttää aikaa.

 Ymmärrän toisaalta kännykkäriippuvaisia, koska monet kännykkäpelit ovat hauskoja ja mukavan yksinkertaisia. En itse koe olevani kännykkäriippuvainen, vaikka käytänkin puhelinta aika paljon koulussa tauoilla, oppitunneilla, koulumatkoilla, kotona syödessä samalla selaten nettiä ja illalla tai yöllä ennen kuin nukun välillä pelaan kännykällä. Riippuvuudeksi lasken käytön vasta silloin, kun puhelimeen käytetty aika on pois jostain tärkeämmästä asiasta. Minulla ei ole usein mitään tekemistä, niin räplään kännykkää milloin missäkin.

 On älypuhelimista tietty hyötyäkin. Yleistä on, että kauppalista on kirjoitettu kännykkään. Monet sovellukset helpottaa elämää jossain määrin.  Myös Twitterin, Facebookin ja sähköpostin tarkastelu on helpompaa. Kik Messengeriä jotkut käyttävät tekstiviestin siasta. Uskon, että tulevaisuudessa kännykkäriippuvuus tulee lisääntymään enemmän. Ei osaa ajatella, millaista teknologia on 10 vuoden päästä. Sovellukset syrjäyttävät ehkä tekstiviestit ja puhelut, puhelimet ja muut elektroniset laitteet kehittyvät hurjasti. On mielenkiintoista nähdä millaista on maailma älypuhelimien keskellä 10 vuoden päästä. Tehnyt Ville S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti