maanantai 12. toukokuuta 2014



 Kännykkäriippuvuus

Kännykkäriippuvuudella tarkoitetaan kokoaikaista kännykällä pelaamista, sosiaalisessa mediassa pyörimistä tai jonkin sortin kännykän räpläämistä. Minä luokittelen kännykkä riippuvaisen siten että räplää tunneilla kännykällä ja kotona ei paljoakaan muuta tekemistä kuin pelaaminen kännykällä. Itselleni riittäisi joku vanha Nokian puhelin jolla voi soittaa ja tekstata koska minulla on tietokone jolla pääsen nettiin kun tarvitsee.

Ihmiset olivat ennen älypuhelimia paljon sosiaalisempia, he juttelivat ja tapailivat ulkona, kun taas nykypäivänä he tapaavat nettipeleissä tai facebook:ssa. Nykynuoret ottavat kuvia itsestään kännyköillään ja julkaisevat niitä instagram:iin tai facebook:iin, Tämä synnyttää myös paljon nettikiusaamista joka on vakava asia. Itse en pelaa yhtään kännykällä, silloin tällöin juttelen kavereiden kanssa whatsapp:ssa tai katson jos facebook:ssa olisi jotain uutta.

Omasta mielestä tämä menee jo vähän yli. Kun katselee vaikka bussipysäkillä odottelevia ihmisiä, melkein jokaisella heistä on kännykkä kädessä paitsi vanhuksilla. Tämä on myös kouluissa ja jopa työpaikoilla huono koska jos oppilas tai työntekijä räplää kännykkää, yritys tekee tappiota ja oppilas ei opi mitään. Tämän huomaa sitten tulevaisuudessa kun nykyiset oppilaat hakevat töitä huonolla koulutuksella ja työntekijöitä irtisanotaan koska ei oltu tehty töitä.

Voiko kännykkäriippuvuuden luokitella sairaudeksi? Kuten jotkut pitää alkoholismia sairautena, itse en pidä sitä sairautena. Se on vain ongelma jonka olet itse aiheuttanut.

Onhan älypuhelimet hyödyllisiä monellakin tapaa, esimerkiksi tiedonhaussa. Niitä on myös käytetty ja testattu opetuksessa joka on minun mielestä täysin turhaa. Pienet lapset ala-asteella pelailee mieluusti mielummin kuin kirjoittaisi muistiinpanoja, tämä tullaan ilmeisesti laissa kieltämään ettei kännyköitä saa käyttää opetuksessa. Monet toisen asteen koulut tarjoavat kyllä läppäreitä. Toisen asteen koulutus ei ole pakollinen joten se on opiskelijan vastuu ettei mene muille sivuille kesken tunnin.

Aikuisetkin ovat siirtymässä uudempiin älypuhelimiin vaikka vanhat ihmiset pysyvät helppokäyttöisissä ja värinäytöttömissä nokialaisissa. Monet aikuiset ovat myös tehneet tilin facebook:iin ja nuoret ovat siirtymässä pois facebook:sta ja liittymässä instagram:iin jossa julkaistaan kuvia itsestään ja muut saa tykätä ja kommentoida kuvia.

Tekijä: Timo Manninen

1 kommentti: