torstai 8. toukokuuta 2014

Muuttuuko minuus netissä?

Voiko netissä luottaa kehenkään? Voiko tietää että netissä oleva henkilö on se joka hän väittää olevansa? Nämä kysymykset ovat varmasti monien mielessä, kun he keskustelevat netissä jonkun kanssa.

Netissä käyttäjät ovat ns. anonyymejä, eli tuntemattomia (engl. anonymous), joten siellä käyttäjät voivat väittää olevansa kuka vain tai mitä vain. Monet netin käyttäjät kyllä myös kertovat aitoja tietoja itsestään, mutta voivat jättää monia olennaisia asioita pois tai vääristää totuutta. Esimerkiksi Facebook, jossa käyttäjä voi valita mitä kertoo itsestään ja voi kertoa valheellista tietoa, esimerkiksi huijata itsensä nuoremmaksi tai vanhemmaksi kuin on tai lisätä itselleen harrastuksia, joita ei oikeasti harrasta. Netissä ollessa täytyy myös muistaa, että kuvat eivät aina kerro totuutta, vaikka yleisesti kuvilla voi näyttää millainen on. Monet käyttäjät osaavat muokata kuvia ja hakea kuvia netistä ja väittää niitä omikseen.

Vaikka netissä on monia käyttäjiä jotka valehtelevat itsestään, on myös niitä käyttäjiä jotka ovat täysin rehellisiä; tämä ei silti tarkoita sitä, että tarvitsisi kertoa itsestään henkilökohtaisia tietoja. Esimerkiksi bloggaajat usein kertovat itsestään faktoja ja mielipiteitään, koska lukijoita ei välttämättä kiinnosta keksityt tarinat, vaan mm. se mitä bloggaajalle oikeasti on tapahtunut tai mikä on hänen mielipiteensä jostain asiasta.

Netissä olevilta keskustelupalstoilta ei kannata uskoa kaikkea mitä sinne on kirjoitettu. Keskustelupalstoilta tietoa haettaessa, kannattaa katsoa onko vinkin tai neuvon antanut käyttäjä kommentoinut usein ja millaista palautetta hänen kommenttinsa ovat saaneet. Kannattaa katsoa ovatko toiset käyttäjät kommentoineet samaa ja käytä maalaisjärkeä, että voiko asia oikeasti olla niin kuin väitetään. Vaikka käyttäjä olisi saanut positiivista kommenttia paljon, se ei silti tarkoita sitä, että hänen vinkkinsä tai ohjeensa olisivat oikeassa, kaikki erehtyvät joskus ja se on kylmä fakta.

Monilla netin käyttäjillä on ns. nettituttuja. Täytyy vain muistaa, että jos alkaa juttelemaan jonkun kanssa netissä ketä ei tunne, hän voi väittää olevansa ketä vain ja voi esittää muuta kuin oikeasti on. Nettikaverille ei kannata jakaa kaikkia henkilökohtaisia tietoja, ellei varmasti luota nettituttuun, esimerkiksi olette käyneet kahvilla ja vietätte aikaa yhdessä kasvotusten eikä pelkästään netin välityksellä.

Netissä liikkuu paljon ihmisiä, jotka tahallaan jakavat valheellista tietoa tilaisuuden tullen. Netissä huijaaminen on helppoa ja kynnys tehdä sitä on pieni. Netissä on vaikea sanoa kuka huijaa ja kuka ei, jotkut käyttäjät todetaan heti huijareiksi, jos heille on käynyt jotain uskomatonta, koska luullaan että hän olisi keksinyt tarinan päästään. Täytyy silti muistaa, että itse et pitäisi siitä jos sinua huijataan netissä, niin miksi sinä sitten huijaisit muita? Usein netin käyttäjät eivät ole oma itsensä. Siellä on helppoa olla joku muu tai esittää hieman erilaista kuin on, koska ei tunne muita ja he eivät tunne sinua, ettekä ole kasvotusten.

”Netissä keskustellessasi et voi tietää keskusteletko koiran, kissan vai ihmisen kanssa”. Lähes aina vastaus on ”ihmisen kanssa”, mutta käytännössä et voi oikeasti tietää. Netin käyttäjiin voi yleisesti luottaa, jos teet hieman ns. tutkimustyötä tai tunnet käyttäjän. Vaikka netissä on paljon huijauksia, valta osa on silti totta ja täytyy vain käyttää järkeä ja tutkia asiaa. Kaikkea ei kannata uskoa mitä netissä lukee, mutta jos monilla sivuilla monet käyttäjät sanovat samaa asiaa, asia on luultavimmin totta.

Miska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti